Den skulle spara tid för honom, istället hade han blivit sittande där. Dokumenten hade svällt, värre än de pappershögar han tidigare kämpat med att sortera. De sociala forumen han interagerade på hade växt sig över hans huvud. Till slut träffade han nästan inga, utom de som levererade produkter eller mat han beställt. Framför skärmen skötte han allt från jobb, träning till att lära sig nya saker, allt från danser till att ta nya högskolepoäng. Ja till och med sexet hade de senaste två åren skett uteslutande via skärmen. Hans skyltfönster ut i etern var funktionella, välbesökta och vackra. Både företagets och hans privata. Näst intill perfektion. Själv blev han aldrig riktigt nöjd. Han drog sig allt mer för att träffa människor, i alla fall i verkligheten. Om det inte varit för den förbaskade hunden hade han kanske varit skärmblek nu. Solariet, hundpromenaderna och träningen framför teveskärmen hade bidragit till att han hållit sig i trim. Såg ut som vilken högpresterande social varelse som helst men han visste att det var hennes förtjänst.

Märkligt han hade aldrig lärt känna någon så bra som sin cyberkvinna, ändå hade de aldrig träffats. För första gången hade han bönat och bett om att få se hela henne och det inte bara på skärmen. Inte ens sin förra fru som han varit gift med i 25 år kände han så ingående både vad det gällde tankegångar som fysiskt.

Det var efter den självvalda skilsmässan, hon i och för sig tagit initiativet till som han fastnat allt mer framför datorn. Eller njae det hade nog börjat redan innan om han skulle vara ärlig och det ville han numer. Det var inte bara frun han hade gjort upp med efter de här 25 åren, utan allt. Släkt, arbetskolleger, vänner. En dag bara gick han, från sitt trygga välbetalda IT- jobb och startade ett internetvaruföretag, konstruerat för att sköta sig själv med callscenter i något låglöneland. Han visste knappt själv var det låg eller vad han sålde – miljölösningar, CSR certifierad så klart. Det var sällan han numer behövde göra något själv och ekonomiskt oberoende hade han blivit på kuppen . Ändå hade han känt sig allt tommare.

Efter ett antal misslyckade relationer, de hade alla startat via nätet eller då han varit nyskild, efter en blöt kväll på krogen.

Hur många gånger hade han inte förbannat datorn för all tid han kastat bort framför den. Just då han tappat hoppet, i ärlighetens namn hade han inte ens varit klar över att han haft något hopp, hade hon dykt upp som ett åsknedslag. Rak, kvinnlig, öppen som en bok och så underbart go att han aldrig kunde få nog av henne. Han föll ofrånkomligt, med henne hade han vågat utveckla tankar och önskningar han inte ens vetat var möjliga eller fanns. Hennes integritet var starkare än något han mött.
– Kärlek! Hade hon deklarerat, – när den är som klarast, behöver inga attiraljer, inga attribut, behöver bara omvårdnad. Våga bara ge av dig själv och det du egentligen mest vill behålla, då behöver du inte all rekvisita och upplysning som basuneras ut. Finns inte rädslan måste du inte försvara dig, inte förnedra dig, eller någon annan.

Han hade inte förstått först, provat det gamla vanliga, det han verkligen trodde funkade. Gått lite längre och lite längre, provat med lite dirty words trots att det inte känts rätt. Hon hade blixtrat till, ställt honom mot väggen, undrat vad han höll på med och varför. Det hade ingen gjort tidigare. Visst några hade försvunnit men aldrig sagt ifrån och de flesta hade låtit det gå lite för långt. Det var då han insåg att han inte ens själv velat ha det så. Hade bara inte reflekterat över det, bara gjort, som med så mycket annat. Drivit med strömmen. Trott att det var så det skulle vara, trott att det var så kvinnor ville ha det. Han hade bett henne fukta sitt sköte med hjälp av sitt saliv. Hon hade skrattat undrande,
– Förstår du då alls ingenting. En kvinna som inte är fuktig är inte redo.
Han hade sagt som det var, frågat hur han skulle göra. Åter mötts av hennes milda skratt, och svaret,
– Det blir inte det minsta spännande då, som att gå på bio och be om att få se filmen baklänges. Jag gillar inte ens samma film vid två olika tillfällen. Det är stämningen runt, väntan på vad som komma skall, om överhuvudtaget något ska komma, just där eller då. Ibland älskar jag den där smekningen ibland känner jag den knappt. Ibland bara stannar den upp och jag tvingas längta. Du vet att kyssa två olika personer på exakt samma sätt kan kännas helt olika.

Han mindes Ryska posten? Ja det gjorde han,
– Så lite vi visste då, bara famlade i mörkret, mumlade han och hon höll med och fortsatte,
– Det var lite av charmen just att få upptäcka. Det jag lagt till idag, är att jag vågar spela med mer, men bejaka även mina behov, sätta gränser, vara mig själv, be om saker, när jag själv vill. Förstår du?

Hennes blick borrade sig in trots att han aldrig ens sett hennes ögon,
– När jag var ung var jag så osäker så mån om att göra rätt, passa in, vara som alla andra. Tror inte ungdomarna nu är så annorlunda. Tycker synd om de som växer upp idag. Får massor tryckt över sig innan de ens är redo, om de någonsin blir redo för allt som påbjuds. Jag är det inte det, då är jag ändå 47 år. Valfrihet, frigörelse, jo hej du!
– Har du aldrig provat en dildo, bara slank det ur mig trots att jag redan var säker på svaret.

– Äh vad ska jag med det till, bara en kall hård kopia av originalet som inte reagerar på något jag gör. Hur kul kan det bli?
– Ja men som substitut ibland, försökte jag enträget.
– Substitut för vad? Livet, kärleken, närheten, experimentlustan.

Hon behövde inte förklara mer och jag inte fråga. Jag förstod mer om henne, än om någon kvinna jag fått gräva mig igenom ur alla tänkbara vinklar. Men framförallt om mig själv. Jag tänkte på min cybervärld där jag kontrollerade allt. Såg hennes bild på skärmen, insåg samtidigt att hon var det enda jag aldrig någonsin hade haft någon kontroll över och inte heller ville det. Hon var det enda jag verkligen inte ville mista. Det var dags att kasta skärmen och kliva ut i verkligheten. På riktigt den här gången.
– Du sa jag, – jag tror jag älskar dig.
– Tror svarade hon med värme i rösten.
– Vet, korrigerade jag, – måste få veta ditt namn, ditt riktiga, få möta dig.

Jag anade hennes jakande nick men innan något svar kom hände det som jag längtat efter så länge – skärmen dog, burken dog, ja hela världen verkade ha slocknat.
Fast jag inget ännu fått veta om henne satt jag lugnt kvar. Utanför syntes bara skymningen, trädkonturer vajade i vinden och ljud av vågor som slog mot min segelbåt. Den enda kvar på bryggan som inte tagits upp, trots att det var i början av december och bräckliga isytor försökte bida sin tid. Vintern var i antågande och jag hade ännu ingen aning om att jag befann mig i ett experiment. Jag tände ett stearinljus, började ladda braskaminen med ved, ovetande om att strömmen inte skulle komma tillbaka. Att allt jag nu skulle få vetskap om från och med nu skulle ske via andra människor eller det som  fanns nedskrivet i pappersform. Att allt jag nu skulle komma över skulle ske i utbyte mot något annat, mot något verkligt som en tjänst eller något jag lyckas åstadkomma med mina händer.

Det som på senare tid känts så efterlängtat hade gått i uppfyllelse. Plötsligt insåg jag att jag inte ens visste vad hon hette, var hon bodde eller ens hur hon såg ut ovan bröstlinjen. Utan ström skulle jag kunna klara mig någon vecka, kanske någon månad om vintern som utlovat var i antågande.

Men jag ville inte leva en enda dag till utan den här kvinnan, utan den kärlek hon visat mig, nu när jag äntligen funnit den. Jag satte mig ner, lyckligt ovetande om att strömmen inte skulle komma tillbaka. Lyckligt ovetande om att kommunikationen var bruten, lyckligt ovetande om att min nästan urladdade elbil skulle ta mig kortare än till första tankstället. Jag visste vad jag letade efter och var fast besluten att finna det.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s