Stegen dog ut i trappan. Vant kastade hon kläderna och skyndade sig in i duschen. Det skulle ta exakt 7 min innan de var ute ur omklädningsrummet och äntrade skolmatsalen .  Ida som höll vakt skulle inte vänta längre. Åh vad hon avskydde fredagar..de slutade sent och på toppen av det hela hade de tidig lunch..10.20..vem var hungrig då! Möjligen Ida..de hade aldrig någon frukost hemma. Ett tag försökte hon äta så lite som möjligt innan hon gick till skolan på fredagarna..men det funkade bara varannan vecka när hon var själv..idag var inte en sådan dag. Hon vred om duschvredet, rynkade näsan, stålsatte sig mot lukten av gammal källare. Det var egentligen inte alls underligt att ingen av tjejerna i klassen duschade..bara det var anledning nog att att låta bli..men hellre det än sitta och lukta svett i klassrummet. Vattnet renar den varma kroppen medan tankarna far. På Beeptesten idag..hade de sprungit som dårar fram och tillbaka i gympasalen..hon fick bäst resultat..trots att hon inte ens sportade när hon var ledig..hade aldrig gjort bortsett från något år..men hoppat av..egentligen tyckte hon att det var ganska kul med bollsport..men de flesta i laget var redan så bra när hon började och hon hade varit så rädd att förstöra varje gång hon fick bollen att hon nästan blev paralyserad..slutade med att hon blivit bollrädd. Det var ingen som spelade något i hennes familj..de var alldeles för få för det och utan bil hade det varit svårt att spela med de andra.

Exakt 7 min senare stegade de in i matsalen. Risgrynsgröt! Hur skulle de stå sig på det hela dagen och hon som hade glömt frukten.. idag igen. Pengar hade hon inga..ja om det nu funnits något vettigt i automaten. Slutade väl med huvudvärk idag igen..och av skolsyster kunde hon inte få något. Kanske kunde hon be Ida om en chokladbit.. låg alltid en stor kaka i hennes väska.

-Hej du! Vad är det med dig egentligen!
Hon stirrade yrvaket på mattanten..hade drömt sig bort en stund..till när hon gick i femman..när de fortfarande fick mellanmål på eftermiddagen.
– Vet du, sa hon till mattanten, på dagis fick vi till och med frukt på förmiddagen, ja till och med på eftermiddagen, vi som stannade länge alltså.
Hon vände sig till Ida.
-Nu när jag hämtar min lillebror är han så grinig. Finns ingen frukt längre säger han, va! sa jag, varför då. Så de inte ska vara mätta till middagen när de kommer hem.. har nya rektorn sagt. Och så får de bara äta EN smörgås på mellis.
–  Ska du ha någon mat eller inte. Nya mat tanten himlar med den långa ögonfransen.  Ida undrar försynt om den andra ligger i gröten. De skrattar. Det är det bästa med Ida..hon är alltid så glad.

Klockan var fem när hon hämtade Ivan på dagis, ont i huvet, sa han.
– Du Ida sa hon, vi måste ta upp det här i elevrådet.
– Varför då svarar Ida, där händer väl aldrig något.
Hon ryckte på axlarna. Ivan tog tacksamt emot chokladbiten Ida sträckt fram. Ida korkade upp dagens tredje energidryck och räckte till Ivan. Mamma skulle blivit tokig om hon visste. Idas mamma visste.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s