Mobila Samtals Coachomaten

Presentation 3 minuter  Vad behöver du göra plats för ? I Samtals Coachomaten – metoden som bygger på forskningsmodellen ”Du bestämmer”, synliggör jag snabbt hur mycket tid vi lägger på saker som inte ger välmående och hur vi snabbt kan ta ansvar för en förändring mot mer konstruktivare vanor. Som grundare av metoden praktiserar jag samtidigt att metoden fungerar och hur. Målet är att implementera verktyget inom utbildnings- och fritidssektorn, inklusive en online-version för att utbilda och handleda fler, utifrån insikten att trenden av ungas ohälsa behöver vända nu och för att bygga. Efter att du tagit ditt första steg, oavsett vad eller hur, kommer du att kunna gå med  i Samtals Coachomatens Community för unga eller Communityn Samtals Coachomaten för handledare för att dela livsstils utmaningar, lösningar på dessa, fallgropar och de stöd som tar oss i mål. Det handlar långt ifrån om att tillbringa livet bakom en skärm, mer om att bygga broar eller som Bruno Silva, basketcoach på Fryshuset och projektledare på Svenska Basketförbundet, några av de jag samverkar med, brukar säga – Basketball is life, the rest is just details.

Tonåringar, unga vuxna, föräldrar och andra ledarskapsprofiler i ungas närhet och andra förbipasserande stannar upp när jag poppar upp på en plats eller gästar på inbjudan för att samtala om sitt nuvarande dygnshjul. Inspirerade av det andra skrivit. Tillsammans skapar vi förutsättningar för  mer av det vi vill och kapar av det vi vill ha mindre av. Några återkommande önskemål är t ex. mindre tid med mobilen till förmån för mer och bättre sömn, tid för familjen, andra aktiviteter än bakom skärmen, kompisar irl, fysisk aktivitet och kärlek. Mina favoriter hör till pojken som pekade på kakan för sömn och sa till sin mamma att det behövde hon mer av. För även om vår livsstil i allra högsta grad påverkar barn och unga är det inget vi vanligen tar oss tid att samtala om med andra. Spontant med mig på gården/torget/stranden/parken/lobbyn väcks många reflektioner. En kvarts samtal senare är första steget taget och ett tacksamt leende visar att vi lyckats synliggöra energitjuvar och hur vi istället kan göra plats för mer av det vi behöver i vårt liv.

Samtals Coachomatens mål är att vara där unga och de som arbetar med unga redan finns. Det kan vara som med Fryshuset, Järva Basket och Bonnier Hoops på torget eller andra öppna aktiviteter som ungdomsfestivaler, musikfestivaler, fritidsgårdar, sportevenemang men också vid utbildningar, konferenser, föräldrarmöten och andra mötesplatser – överallt där unga och alla vi som på något sätt påverkar unga, i vårt yrke, som förälder, beslutsfattare och /eller som förebild verkar. Agila Samtals Coachomaten praktiseras utifrån rådande förutsättningar – som gatukrita i Almedalen, en skolgård, på torget i ett utsatt område eller på det mobila specialdesignade ”asfaltgolvet” jag konstruerat tillsammans med Writeyboard för inomhusbruk.

Utgångspunkten för det universella förändringsverktyget Samtals Coachomaten, är en validerad och licensfri metod som tar fasta på ungas egna upplevelser av vad hälsa är och vad de kan göra för att förbättra den, utvecklad i process med unga, elevhälsopersonal och ledande personer inom folkhälsa som Sven Bremberg. Utbildad i metoden, har jag tidigare arbetat med högstadium och gymnasium med bra resultat. Jag har nu valt att lyfta ut några av förändringsverktygen för att det behövs en kort och kärnfull version som snabbt kan hjälpa unga igång med att balansera det de behöver som stöd i sina livsstilsutmaningar. En bra utgångspunkt för inlärning och socialt samspel. Som grundare av Samtals Coachomaten, arbetar jag nu för att tillgängliggöra verktygen i skolan samt via lärplattform. Ubildar i, handleder och faciliterar. Målet är att alla tidigt ska få tillgång till verktyget Samtals Coachomaten. Även de som inte är så bra på att be om hjälp, även de som själva saknar resurser.

Samverkan med skolor, organisationer, föreningar, företag och andra som redan arbetar med unga eller som arrangerar aktiviteter för unga gör att fler snabbare kan få tillgång till verktyg och komma snabbare in i konstruktiva sociala nätverk för att bryta isolering och ohälsosamma beteendemönster. Tidigare har jag arbetat som resurs inom idrott och hälsa med några av våra svåraste målgrupper samt handlett unga ledare i drive-in idrott, producerat film om vikten av att bejaka barns kreativa sidor i skolan och om hur det är möjligt att göra institutioner som fängelser till en vändpunkt. Jag var också på Svenska Institutet och lärde ut hur personalen kan få in rutiner för kontinuerliga pausaktiviteter, lika viktigt inom skolan. Företag kan beställa Samtals Coachomaten i förändringsarbete men betalar då ett pris som bidrar till att även skolor som behöver men inte har resurser kan få tillgång till Samtals Coachomaten.

SamtalsCoachomaten Almedalen Almedalsveckan Lotte Johansson Strategi för ungas hälsa

Samtals Coachomaten ritar strategi för ungas hälsa Almedalsveckan 2017

 

Mobila Samtals Coachomaten Ungt Perspektiv Almedalen Almedalsveckan Annie Lööf

Annie Lööf besöker Samtals Coachomaten under Järvaeckan 2017

Utifrån behov kan jag även utbilda i Du bestämmer som består av interaktiva gruppsamtal som bryts upp med relationsskapande övningar/ isbrytare, varvat med uppföljande coachning i förändringsverktyget Samtals Coachomaten. Samtidigt utbildar jag deltagande elevhälsovårdspersonal / ledare för att de ska kunna använda sig av metoden på daglig basis.

Mobila Samtals Coachomaten presenterades som idé på Openlab i maj
Testkörde på Järvaeckan i juni, under Almedalsveckan 2017 med Samtalssoffan, Entreprenörsbåten, Samtalsgården och Krukmakarens hus och var med som stöd för unga sommarjobbare i anslutning till lovaktiviter med Fryshuset, Järvabasket och Bonnier Hoops på Kista torg, We are Stockholm med Stockholm Basket, utanför Norrsken House med ABC Charity´s Peace One Day och med Skolforum på Stockholmsmässan i oktober. Deltar i Learning Labs, Svenska Mässan Göteborg 23-25 nov.

Enligt senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten efterlyser 30 % av 16-29 åringarna mer kunskap om hållbara och sunda relationer. Ungas ohälsa ökar lavinartat och elevhälsan är numer ålagd att arbeta mer förebyggande. Eftersom ungas ohälsa idag är långt större än oss som har strategier som fungerar, utbildar och handleder jag ledare och elevhälsan utifrån behov.

SamtalsCoachomaten Ungt Perspektiv Almedalen Almedalsveckan

Skolminister Gustav Fridolin

HÅLL #SAMTALSCOACHOMATEN IGÅNG, BESTÄLL DEN, SWOPPA eller SWISHA FÖR ATT VISA DITT STÖD 070 798 44 29

PODCAST LÄNK TILL TIDIGARE SAMTAL om det hårda klimatet, om ungas behov av stöd, aktivitet och förebilder.