Mobila Samtals Coachomaten

Samtals Coachomaten, Skolforum 30-31 okt, Stockholmsmässan monter C07:32  Mobila Samtals Coachomaten lär unga en strategi som öppnar upp för förändring. Vad vill du göra plats för i ditt liv? Mobila Samtals Coachomaten ställer frågor som får unga att reflektera, för att komma fram till strategier som fungerar för att utveckla en sundare livstil.

Utgångspunkten för Samtals Coachomaten är förändringsverktyget ”Du Bestämmer”, en validerad hälsovägledning som tar fasta på ungas egna upplevelser av vad hälsa är och vad de kan göra för att förbättra den. Utvecklad i process med ungdomar, elevvårdspersonal och ledande personer inom folkhälsa som Sven Bremberg på KI. Utbildad i metoden, har jag tidigare arbetat med högstadium och gymnasium med bra resultat. Jag har nu valt att lyfta ut några av förändringsverktygen för att det behövs en kort och kärnfull version som hjälper unga igång med att balansera upp det dom behöver – en bra utgångspunkt för inlärning och socialt samspel. De yngsta Samtals Coachomaten hjälpt är 10 år. Det finns ingen övre gräns men prioriteten ligger på unga, föräldrar och andra vuxna i ungas närhet som behövs för att stötta unga i deras livsstilsutmaningar.

Samverkan med skolor, organisationer, föreningar, företag och andra som redan arbetar med unga eller som arrangerar aktiviteter för unga gör att fler snabbare kan få tillgång till verktyg och komma snabbare in i konstruktiva sociala nätverk för att bryta isolering och ohälsosamma beteendemönster.

 

Utrustad med ett gäng gatukritor ritar jag en strategi för ungas hälsa, direkt på gatan, i sanden, på blackboard, fönster eller digitalt för att visa att det med enkla medel snabbt går att vända trenden av ungas ohälsa. I Samtals Coachomatens dygnshjul visualiserar jag för förbipasserande hur och att Samtals Coachomaten fungerar. Jag skissar tonåringars, unga vuxna, föräldrars och andra ledarskapsprofilers nuvarande dygnshjul. Tillsammans skapar vi förutsättningar för  mer av det de vill och kapar av det de ville ha mindre av. Några återkommande önskemål är t ex. mindre tid med mobilen till förmån för mer och bättre sömn, tid för familjen, andra aktiviteter än bakom skärmen, kompisar irl och kärlek. Mina favoriter hör till pojken som pekade på kakan för sömn och sa till sin mamma att det behövde hon mer av. För även om vår livsstil i allra högsta grad påverkar barn och unga är det inget vi vanligen tar oss tid att samtala om med andra, spontant med mig på gatan/gården/torget/stranden/parken väcks många reflektioner. En kvarts samtal senare, får jag ett tacksamt leende, för att jag synliggjort energitjuvar och visat hur vi istället kan göra plats för mer av det vi vill ha i vårt liv. 

Samtals Coachomatens mål är att vara där unga och de som arbetar med unga redan finns. Det kan vara som med Fryshuset, Järva Basket och Bonnier Hoops sommarlovsaktiviteter på Kista torg eller andra öppna aktiviteter som ungdomsfestivaler, musikfestivaler, fritidsgårdar, men också vid utbildningar, konferenser, föräldrarmöten och andra mötesplatser – överallt där unga och alla vi som på något sätt påverkar unga, i vårt yrke, som förälder, beslutsfattare och /eller som förebild verkar.

SamtalsCoachomaten Almedalen Almedalsveckan Lotte Johansson Strategi för ungas hälsa

SamtalsCoachomaten ritar strategi för ungas hälsa Almedalen 2017

 

Mobila Samtals Coachomaten Ungt Perspektiv Almedalen Almedalsveckan Annie Lööf

 

Utifrån behov kan jag erbjuda även interaktiva gruppsamtal som bryts upp med relationsskapande övningar/ isbrytare, varvat med uppföljande coachning i strategin. Samtidigt utbildar jag deltagande elevhälsovårdspersonal / ledare, praktiskt i en strategi de kan använda sig av på daglig basis.

Det du behöver för att bjuda in mig är en vägg, en asfalterad yta, en gräsplätt, en scen, en soffkrok eller ett antal pallar i ring.

Mobila Samtals Coachomaten presenterades som idé på Openlab i maj
Testkörde på Järvaeckan i juni, under Almedalsveckan 2017 med Samtalssoffan, Entreprenörsbåten, Samtalsgården och Krukmakarens hus och var med som sommarlovsaktivitet med Fryshuset, Järvabasket och Bonnier Hoops på Kista torg i år.

Enligt senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten efterlyser 30 % av 16-29 åringarna mer kunskap om hållbara och sunda relationer. Ungas ohälsa ökar lavinartat och elevhälsan är numer ålagd att arbeta mer förebyggande. Eftersom ungas ohälsa idag är långt större än oss som har strategier som fungerar, utbildar och handleder jag gärna ledare och elevhälsan utifrån behov.

SamtalsCoachomaten Ungt Perspektiv Almedalen Almedalsveckan

HÅLL #SAMTALSCOACHOMATEN IGÅNG, BESTÄLL DEN, SWOPPA eller SWISHA FÖR ATT VISA DITT STÖD 070 798 44 29

LÄNK TILL TIDIGARE SAMTAL om det hårda klimatet och om ungas behov av förebilder – Hungergames IRL, Burning Man och Creatives Social Responsibility.