Mobila Samtals Coachomaten

Utrustad med ett gäng gatukritor ritar jag en strategi för ungas hälsa, direkt på gatan, i sanden eller på självhäftande blackboardpapper för att visa att det med enkla medel snabbt går att bidra till att vända trenden av ungas ohälsa.

I Samtals Coachomatens dygnshjul visualiserar jag för förbipasserande hur och att Samtals Coachomaten fungerar. Jag skissar tonåringars, unga vuxna, föräldrars och andra ledarskapsprofilers nuvarande dygnshjul. Tillsammans skapar vi förutsättningar för det de ville ha mer av och kapar av det de ville ha mindre av. Några återkommande önskemål är t ex. mindre tid med mobilen till förmån för mer och bättre sömn, tid för barn, andra aktiviteter än bakom skärmen, kompisar irl och kärlek. Mina favoriter hör till pojken som pekade på kakan för sömn och sa till sin mamma att det behövde hon mer av eller pojken som kommer på att han skulle kunna fråga en granne om han kan få gå ut med hunden en gång varje dag. För även om vår livsstil i allra högsta grad påverkar barn och unga är det inget vi vanligen tar oss tid för att samtala med andra om men spontant med mig på gatan/gården/torget/stranden/parken väcks många reflektioner. En kvarts samtal senare, får jag en tacksam handskakning eller en vänskaplig kram, för att jag synliggjort energitjuvar och visat hur vi istället kan göra plats för mer av det vi vill ha i vårt liv. Ett verktyg som uppskattats av barn från åk 4 och hur långt som helst upp i åren.

Samtals Coachomatens mål är att vara där unga och de som arbetar med unga redan finns. Det kan vara som med Fryshuset och Järva Basket på torsdagar kl. 11-16 på Kista torg eller på onsdagar kl. 13 inför #UngiVärmdös öppna beachvolleybollturneringar som nu drar igång kl. onsdagar kl. 14 eller i anslutning till andra strandaktiviteter, ungdomsfestivaler (WeAreStockholm ), musikfestivaler (Popaganda), fritidsgårdar, utbildningar, konferenser eller andra mötesplatser – överallt där unga och alla vi som på något sätt påverkar unga, i vårt yrke, som förälder, beslutsfattare och /eller som förebild.

Samtals Coachomaten är ett nytt initiativ, har ännu ingen finansiering men har tagit sig vidare till nästa steg i utmaningen Reach for Change – inkubatorstjänsten som stöttar projekt som har verkligt potential att förändra för barn och unga i positiv riktning.

Samtals Coachomaten deltog under #Järvaveckan, #Almedalsveckan,

Håll SamtalsCoachomaten vid liv, ta dina pengar du tror är värdelösa (efter bytet) men som banken fortsatt tar emot och swisha ett valfritt bidrag till 0707984429 (Forex har t ex  långöppet och tar inte betalt för att få ett konto och därmed slipper du växlingsavgift om din egen bank där du bor inte tar emot.

 

Mobila Samtals Coachomaten lär unga en strategi som öppnar upp för förändring. Vad vill du ha mer eller mindre av i ditt liv? Mobila Samtals Coachomaten kommer till platser när och där den behövs som mest, ställer frågor som får unga att reflektera, lyssnar och ställer nya frågor som leder till att unga kommer fram till strategier som fungerar för att utveckla en sundare livstil. SamtalsCoachomaten Ungt Perspektiv Almedalen Almedalsveckan

Genom att metoden demonstreras på på plats där unga naturligt möts och/eller där de som arbetar med unga finns, som t ex. Järvaveckan, Almedalsveckan och We are Stockholm, underlättas arbetet att nå ut, samtidigt som jag visar att den faktiskt fungerar och hur. Samverkan med organisationer och föreningar som redan arbetar med unga eller som arrangerar aktiviteter för unga gör att fler snabbt kan få tillgång till strategin, att unga snabbt kan komma vidare rätt in i aktivitet / konstruktiva sociala nätverk för att bryta ohälsosamma beteendemönster.

SamtalsCoachomaten Almedalen Almedalsveckan Lotte Johansson Strategi för ungas hälsa

SamtalsCoachomaten ritar strategi för ungas hälsa Almedalen 2017

Utifrån behov erbjuder jag även interaktiva gruppsamtal som bryts upp med relationsskapande övningar/ isbrytare, varvat med uppföljande enskild coachning i strategin. Samtidigt utbildas deltagande elevhälsovårdspersonal / ledare, praktiskt i strategin de kan använda sig av på daglig basis.

Mobila Samtals Coachomaten Ungt Perspektiv Almedalen Almedalsveckan Annie Lööf

Mitt arbete går alltså ut på att sprida strategin för att öka ungas hälsa, inte att göra någon beroende av mig, men eftersom ungas ohälsa idag är långt större än oss som har strategier som fungerar utbildar och handleder jag gärna ledare och elevhälsan utifrån behov. 

Hela metoden Du Bestämmer är validerad, licensfri och har utvecklats av Sven Bremberg från KI, tillsammans med 36 niondeklassare och ett elevhälsoteam. Den har goda resultat och uppskattas av unga. Metoden Du utvecklades redan 1984 men som med så mycket annan kunskap användas den alldeles för sällan i praktiken. Jag är utbildad i metoden inom ramen för min hälsopedagogutbildning med inriktning på barn och unga och yoga för unga. Dessvärre existerar inte längre den utbildningen och ingen tycks längre utbilda i denna strategi. Enligt senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten efterlyser 30 % av 16-29 åringarna mer kunskap om just hållbara och sunda relationer. Ungas ohälsa ökar lavinartat och elevhälsan är numer ålagd att arbeta mer förebyggande, det betyder att tiden är mogen för strategin.

Det du behöver för att bjuda in mig är en vägg yta om minimum 1 meter men gärna större alternativt en asfalterad yta, en gräsplätt, en scen eller en soffkrok, stapelbara pallar i ring, ett mobilt blädderblock och suddbara tuschpennor som fungerar. Eller varför inte som resurs idrott och låta mig få igång de som idag sitter på bänken. Drive-in idrott är andra delar jag arbetat.

Mobila Samtals Coachomaten presenterades som idé på Openlab i maj
Testkörde på Järvaeckan i juni, under Almedalsveckan 2017 med Samtalssoffan, Entreprenörsbåten, Samtalsgården och Krukmakarens hus.

SamtalsCoachomaten Ungt Perspektiv Almedalen Almedalsveckan

HÅLL #SAMTALSCOACHOMATEN IGÅNG, SWISHA DIN DEL 070 798 44 29

LÄNK TILL SAMTALSSOFFAN TIDIGARE SAMTAL om det hårda klimatet och om ungas behov av förebilder – Hungergames IRL, Burning Man och Creatives Social Responsibility.