DSC_6218Att ansöka om maltesiskt IDkort är vanligen en ganska enkel procedur på Malta men när samtliga foreigners nu måste ansöka om nya råder här smått kaos. Att fler av departementen omorganiserats och delar av verksamheter flyttats till andra departement eller lokaler gör inte förvirringen mindre. För mig och barnen genererade det i en extra sightseeing tur från den bortre delen av Maltas huvudstad Valletta där man tidigare ansökte om idkort, tillbaka till den närmre delen av Valletta och Department for Citizenship and Expatriate Affairs vid Castille palace, där man numer ansöker om Idkort. Att ringa och dubbel checka adresser och öppettider till aktuellt departement på Maltas hemsida och väl där stå på sig är ingen dum idé. Det går just nu inte att ta för givet att den du möter i receptionen eller som stå vakt i dörren vid kö ska förstå ditt ärende eller ens är medveten om att en ny samhällsservice flyttat in. Visa det dokument du ämnar lämna om du har något och begär alltid kvitto på det du lämnar in (inget som är självklart).

Maltesiskt IDkort är viktigt eftersom det är biljetten till den kommunala skolan som enligt utsago ska hålla en hög standard, till familje och socialförsäkringssystemen, är en förutsättning för att kunna beställa till exempel el, vatten, internet- och mobilabbonemang utan att behöva lägga ett deposit på 200 euro (som sedan dras från dina räkningar) och för att kunna öppna ett lönekonto i maltesisk bank. Ett e-IDkort kan också vara värt att ansöka om. Du får inte ens köpa månadskort på bussarna utan maltesiskt ID-kort utan får hålla till godo med de mindre billiga alternativen dags- eller veckobiljett för 2,60 respektive 12 euro och efter kl. 23 är det natttaxa. Det sista gör i och för sig inget för vi är så trötta på kvällarna efter att ha sprungit runt på olika myndigheter, jagat runt efter rätt bostad och basala saker att inreda vår härliga lägenhet med att vi ändå inte orkar vara uppe sent. På JB, en prisvärd inredningsbutik en kort promenad från där vi bor har vi hittat allt från gardiner och köks attiraljer till mindre möbler. Lite som Hemtex fast med större utbud. Självklart kan man beställa från nätet men vi vill gärna sponsra de lokala prisvärda handlarna som gör närmiljön trivsam och trygg. Jag går upp med en slang till vår nya Twin Tub, en form av energisnål tvättmaskin med separat centrifug (som jag trodde var torktumlare, gör inget vi hänger tvätten på taket som torkar på ett kick.) Handlaren ordnar fram det jag behöver för att få den lilla plastslangen att passa med kranen och monterar dessutom dit den. Handlar man för över 50 euro fraktar de dessutom hem det utan extra kostnad.

En dag provade vi ett garagesale som är en typ av större hemma loppis och en charityloppis men det var inget i just vår smak. På Maltapark, motsvarigheten till svenska Blocket hittade vi vårt rumsbord, tv-bord, sidebord, balkongbord och barstolor. Alla i fint mörkt trä som åldrats med stil. Nu är det bara matchande högt köksbord, balkongstolar, någon lampa, köksgardiner, en Iphone högtalare och en tv som saknas av det mest elementära och lite annat små plock. Förhoppningsvis hittar vi lite av det på sommar rea som ser ut att ha rullat igång lite här och där och tv är ändå inget vi saknar. Vi är mest hemma för nattsömnen, en 12-15 siesta och för att inta lite mat.

Vår jakt på maltesiskt Idkort startar på Department for Citizenship and Expatriate Affairs, en promenad till höger innanför Vallettas stenportal, vid Barakka gardens. På ett skrivbord i mörkt trä ligger högar av blanketter. En kvinna i kontorsdress och högklackat skyndar fram och tillbaka i korridoren medan hon tar sig för pannan. När det är vår tur frågar hon vad vi vill och var vi kommer ifrån för att sedan ge oss en bunt blanketter som ska fyllas i. Vi tar med oss blanketterna och bockar av det vi redan inhämtat som vi vet ska bifogas: Personbevis på engelska, barnens födelseattester, kopia av pass, intyg på frilansuppdrag som skribent och kopia av hyreskontraktet på Malta. Vi saknar dock passbilder efter att ha fått besked om att vi skulle bli fotograferade här på plats. I kaoset finns dock inte utrymme för detta. På vägen hem, inne hos bokhandlaren tar vi fotografierna och nästa dag återvänder jag för att lämna in ansökan som går lika bra att posta. Nästa steg i proceduren är att ansöka om ett social securitynumber för att få tillgång till Maltas familje- och sjukförsäkringssystem. När det gäller barnbidrag är de inkomst relaterade vilket betyder att bara de med riktigt låga inkomster kommer ifråga för dessa, det finns inget som heter bostadsbidrag utan istället betalar du skatt utifrån vad du tjänar, det gäller även företagare. Du betalar aldrig mer än 35 % i skatt. Jag som ensamstående mamma betalar 15%. Det är enkelt och kostnadsfritt att frilansa eller att arbeta som Selfemployment. Startar du aktiebolag behöver du bara gå in med mindre än 300 euro av aktiekapitalet i kontanta medel. Maltas invånare har fri sjukvård, en tredjedel av tandläkarpriserna och de med kroniska sjukdomar har fria mediciner. Övriga mediciner subventioneras inte. Det här är nog inget land för lyckopiller producenter utan man får helt enkelt ta tag i problemen.

Efter att ha köat på Department for Citizenship and Expatriate Affairs på Melta street 172, tvingas jag liksom övriga i den ändlösa kön vända i ogjort ärende. Kön som ringlat sig fram längs en av Vallettas huvudgator skingras med en uppgiven suck och muttrande på olika språk då kontoret stänger redan kl. 11.30. Nästa dag som är en  fredag visar sig vara en fiesta, det finns det många av här på Malta och de firas i kyrkan och/eller på gator och torg och i princip allt är stängt. Måndag har jag efter två timmars köande lyckats ta mig ända fram till dörren. Det visar sig att jag måste ha ”the blue paper”. Det är det jag får om två veckor i rum åtta på det departement jag lämnade in id-ansökan, först då är vi välkomna att åter ställa oss sist i kön igen utanför department of citizenship för att som alla andra personligen hämta ut IDkorten. Jag traskar ner till Ordonance street 38, det är där jag nu anmodas registrera mig på social security (familj och socialförsäkringssystemet). De skickar mig åter till Melitta street 72 där det nu är kö för att sedan åter dirigeras till Ordonnance street 38 som nu hunnit stänga. Jag hinner tänka att det är tur att vi får ha kvar våra svenska socialförsäkringsförmåner som barnbidrag de första sex månaderna medan vi provbor här. Att vi har lite sparade pengar efter att ha sålt det mesta av vårt hem i Sverige, att jag redan har ett frilansuppdrag från juli, några inbokade intervjuer med potentiella arbetsgivare/samarbetspartners samt att jag mentalt ställt in mig på att pappersexercisen kommer ta lite tid här i början. På tisdagen är vi äntligen klara med registreringen. Min franske granne som är dykarinstruktör förklarar att ”nothing at the departments works in july and august” så jag är glad att det verkar som om vi är klara med all pappersexercis innan dess.

Redan nu går barnen i maltesiska skolor halvdagar fram till sommarlovet som börjar sista helgen i juni och övriga myndigheter stängde från 17 juni kl. 11.30 på grund av värmen. En kvinna från Ministry of education har lovat att se vad hon kan göra beträffande skolbesök på secondaryschool för Kaspers del utan de maltesiska idkorten om vi bara har alla andra papper samt går till Qormi healthcare center för att få ett ”medical statementf or the schools” vilket i praktiken betyder att du svarar nej på frågan om barnen haft feber och får en stämpel på att de screenats för Tuberculos eftersom vi inte kommer från något högrisk land. Har du barn under 16 år som du har delad vårdnad om behöver du dessutom ha med dig ett intyg på engelska som visar att du har rätt att flytta till Malta med barnet samt att barnet får gå i skola på Malta. Jag har på grund av omständigheter jag inte råder över ensam vårdnad om min son men det framgick inte av det engelska personbeviset jag hade med mig från Sverige. Det räckte dock med att jag gick till Courts of Malta och gjorde en Affidavit. Det vill säga fyllde i ett intyg att jag jag är ensam vårdnadshavare, anledningen till detta och att jag enligt svensk lag ensam har rätten att besluta om skolval, bostadsval, etc. Tjänstemannen på Courts of malta frågade om jag var katolik, såg förvirrad ut när jag svarade nej och bad mig lägga handen på den vita bibeln för att svära på att det jag skrivit på blanketten var sant , vilket jag gjorde sedan var den proceduren klar. Lika enkelt som att hyra lägenhet här på Malta, så länge man gör det man ska och beter sig bra.

Många yngre åker ner och söker jobb på plats då företagen ofta föredrar att anställa människor som redan finns på Malta. Får du inte jobb eller har kanske din medföljande partner ännu inget jobb erbjudande kan han eller hon registrera sig på den maltesiska arbetsförmedlingen ETC, den ligger på samma adress som Department for social security (som är nästa steg i registreringsprocessen när du fått jobb). Det finns numer en Europa portal där du kan läsa mer om dina rättigheter och skyldigheter när det gäller social försäkringssystemet.

Min granne har inga barn så jag tror möjligen skoladministrationen kan fungera bättre, i alla fall när det gäller gymnasier och högskolor då ansökningsveckorna börjar i slutet av juni och håller på ända fram till slutet av juli. Mer om detta i nästa inlägg.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s