Caxton Njuki PT / Coach

Caxton Njuki

Som femåring flydde Caxton Njuki undan Ugandas terrorregim, Idi Amin. 30 år senare har han coachat 35 idrottare till SM guld, där ibland svenska tennis landslaget. För att utveckla sitt ideella ledarskap till tjänster han kunde ta betalt för, gick han Nyföretagarcentrums mentorsprogram, startade det framgångsrika företaget Caxton Sports Management. En strid kontrast till livet som nyanländ, där första mötet med en vit man utgjordes av vitt rakt hår, kedjor och tatueringar och en flyktingförläggning där han lärde sig spanska istället för sitt nya modersmål.

Egentligen var det en fotbollskarriär Caxton hade tänkt sig. Trots att han i sitt distrikt var en av de bättre i juniorfotbollen, valde han ändå bort den, till förmån för tennis. För att varje ny fotbollstränare riskerade att Caxton kunde bli sittande på bänken, medan man i tennis säkrar sig tävling utifrån sin rankning. 19 år gammal vann han en seniorturnering i Stockholm men den lyckan blev kortvarig. Caxtons pappa, tennistränare och den som introducerat Caxton i Oxelösunds tennisklubb, meddelade att familjen helt enkelt inte hade råd att låta Caxton följa med för att spela de turneringar som ligger till grund för världsrankingen. Att coacha andra blev nästa mål.

– Att få människor att vilja röra sig mer är en av vår tids största utmaningar. Där är det vi vuxna som är förebilder, understryker Caxton när han gästar Fryshusets Rotaryklubb.

Caxtons kall och försörjning sedan många år, är att hjälpa andra att ta tag i just det vederbörande behöver, för att utveckla sitt fulla potential. Det gör Caxton genom individuell coaching, utbildningar och genom föreläsningar. Det har han lärt av sin mentor Catarina Hagstrand.

Som idrottscoach med elitränarutbildning i botten har Caxton hunnit reflektera över vad det är som gör att vi blir dom vi blir. Utifrån drivkrafter som självstyre, buntar han inte ihop människor i olika kategorier, utan ser var och en som en enskild individ.

– Vikten att kunna påverka sin egen situation är central. Kroppen är vårt verktyg, det egna rörelsemönstren och den allra största motivationsfaktorn är glädje!
Vilket är detsamma som Caxton utstrålar under hela föreläsningen och under vårt uppföljande samtal.

Frågan är om det här är lika självklart inom skola och arbetsliv.
Tittar vi på de skenande kostnaderna för inaktivitet, arbetslöshet och sjukskrivningar, inser vi hur viktigt det är att vara en bra förebild om vi nu ska få andra att röra på oss.

Rotary klubbar landet runt arbetar sedan 2014 för att plagiera, initiera och sprida bra mentorskap. Och det är just inom skola, inom idrottsrörelsen, fritidsgårdar arbetet måste genomsyra verksamheten. På världens största ungdomshus, Fryshuset, dit ledare från hela världen vallfärdar för att ta del av Fryshusets lyckade integrationsarbete med unga i utsatta förortsområden. De som gått från gränslandet till gängkriminalitet för att idag anlitas som Sveriges främsta föreläsare. Dom delar med sig av sina personliga resor – från en unken kvinnosyn som möjligen hörde hemma hundra år tillbaka i tiden, till att själva inspirera och utbilda både etniska svenskar och invandrarungdomar i mänskliga rättigheter, jämställdhet och självkänsla. Det gör de i form av teater, de rappar , anordnar workshops och föreläser, utifrån de uttryck de hanterar.

Caxton Njuki själv fick sin scenvana på fritidsgårdar och festivaler. Under sin tonårstid spelade han i ett band. De var förband åt artister som Petter, Markoolio och Latin Kings.

2015 deltog han i Robinsons Love Edition men blev utslagen redan på vägen dit när han blev smärtsamt medveten om att tävlingen började redan under resan ut till ön. Utan förvarning eller förberedelse skulle deltagarna kasta sig i vattnet och avverka 200 meter klädsim. Caxton var den enda som inte hade badshorts på sig. Tillsammans med den som kom näst sist i mål blev de smärtsamt medvetna om vikten av att ha rätt kunskap för att kunna göra upp eld utan tändstickor, att kunna bereda mat utan verktyg på en isolerad ö.

Det hjälper alltså inte bara att ha en gedigen kunskap, du måste ha rätt kunskap och ges en chans att förbereda dig på vad som komma skall. Hade han haft badshorts hade han kanske i egenskap av lagspelare med coachande kunskaper kunnat hålla sig kvar hela vägen till final. Nu var det här teve, i verkligheten behöver vi sträva efter att ge varje människa möjligheter att utveckla sitt potential, att förbereda sig för att möta det som komma skall. Med mindre av trots allt och mer tack vare. Visst växer Maskros även i asfalten men vill vi ha en mångfald av kulörer får vi helt enkelt se till att vi sår så vi kan skörda. Annars blir det problem när en stor grupp ska dela på det lilla som växer i jordmånen av nästan ingenting.

– Det finns hur mycket som helst att välja på för att just du ska kunna hitta något du gillar. SMARTA mål i all ära men det är ingen liten knatte som kommer och säger att de ska bli tennisproffs genom att berätta hur de ska träna och hur många timmar, utan det är känslan som fyller de! Första frågan vi måste ställa oss är, Kommer jag att tycka att detta är roligt? Trivs jag inte riktigt blir det svårt att leverera, avslutar Caxton dagen med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: