Ensamma mammor med barn

Scoutdag (43)

Ensamstående pressade mammor sjukskrivs i allt högre grad. En tredjedel av alla barn växer idag upp med bara en förälder, oftast en mamma. Det gamla ordspråket från förr att det krävs en hel by för att fostra ett barn ekar allt tommare, likt en spegel från en eller annan skärm. Barnen ägnar snart lika många timmar framför skärmen som i skolan. En värld som ofta har mycket lite att göra med ett barns egentliga behov av vägledning, socialt samspel, kärlek och närhet. Och vi vuxna, vad gör vi?

Har vi glömt hur det är att vara barn eller har vi så lite kontakt med barn att vi har svårt att förstå deras behov. Har stressen, kraven, allvaret och konsumtionsmönster gjort att allt fler av oss föräldrar separerar, om vi ens hittar en partner eller ens vill ha en när vi skaffar barn.
– Mamma, sa min dotter varför är det så många som inte verkar vilja ha barn som skaffar barn.

Som lägerledare för barn från olika sociala miljöer mötte jag barn vars föräldrar separerat som inte längre pratade med varandra, barn som adopterats från ett annat land eller barn som bara levde med en förälder eller i bästa fall fortsatt hade kontakt med pappan. På en del läger var kostnaden för lägren ganska hög, i kyrkans regi var de gratis men då ingick allt som oftast en skopa frälsning. Oavsett vad barnen sagt tidigare, oavsett vad vuxna sa så syntes det att de veckor på läger med mycket lek, tid för att göra saker tillsammans och bara vara var årets höjdpunkt för både föräldrar och barn. De mest uppskattade inslagen var utan tvekan de manliga inslagen, inte minst spontan brottning i gräset.

– Singelfamiljer är här för att stanna, ropade en förening för ensamstående föräldrar.
– Vilka barn önskar det, frågade jag och berättade att jag fortfarande trodde på kärleken, halva upplevelsen är trots allt att dela den med någon. Vuxenlekar och vuxensamtal är grundläggande behov, något vi varsamt ska överföra till nästa generation. Vem eller vad ska annars överföra de sunda värderingar dessa barn väntas visa när vi själva är så gamla att vi inte längre kan ta hand om oss själva.

Det bästa här i livet är tack och lov fortfarande gratis medan några av våra grundläggande behov har blivit allt dyrare som boende, bil, kommunala transportmedel och fritidsaktiviteter som gjort att allt fler barn lever i ofrivillig isolering. Hur är det med dig, fick du stoja och leka, vara barn när du var barn? Får barnen runt dig göra det?

Adjö Ingvormamma!strandlekarna.jpgskogstrollen.jpgbadlera_kasp

Avslut (18) Avslut (27) Avslut (28)
Scoutdag (71)Scoutdag (55)

seglingDSC_0038DSC_0027DSC_0003DSC_0032DSC_0143 DSC_0112DSC_0078DSC_0159 DSC_0231 flotte_ovan flotte_reses flotte_tjejernaSegling (24)
Tack alla för fina somrar på Vässarö!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: