Det är ingen slump att hälften av alla tonårstjejer bär på ångest eller depression, att mobbning, ätstörningar och andra självskadebeteenden bland unga ökar i Sverige eller att var femte elev inte deltar i skolidrott. Svenskarna äter mest godis i hela världen och ”åldersdiabetes” ökar bland 12-åringar.

När min dotter började högstadiet mötte jag många elever som tillbringade hela dagar i skolan med lunch som enda måltid, utan att någon tycktes reflektera över det. Inte heller över att skolcafeterian bestod av glass och en undanskymd skål innehållande frukt jag själv skulle ratat, inte heller att de flesta inte duschade efter idrotten eller gick på toaletten i skolan.

Skolan har idag inget ansvar att servera mellanmål efter åk 5 och den gemensamma fruktstunden slopas redan vid förskoleklass. För många skolbarn förväntas det här vara arbetsmiljön under flera år. Kostnader för ohälsa ligger på lågt räknat 120 miljarder/ år, en dålig investering vi inte har råd med.

Via föräldraråd fick vi skolan att införa sundare mellanmål i kafeterian men nu gjorde eftermiddagens schema med 0-10 min mellan lektionerna det tekniskt omöjligt att hinna köpa något, vissa lärare började låta elever ta med sig mellanmålet in på lektion men många elever hade varken pengar att handla för eller med sig något ätbart hemifrån.

Idag när många föräldrar lägger lång tid på att pendla till jobbet, stiger många barn och unga upp ensamma, flera eller alla dagar, för att bege sig till skolan utan att ha tagit sig tid att äta en ordentlig frukost. Kommer kanske hem utan att någon vuxen är hemma. Nej, det är ingen slump att många barn blir sittande framför datorn, tv-såpan, mobilen, data/tvspelen både på fritids och hemma. 2012 spelade var femte 15-åring fem timmar per dag och snittåldern var åtta år då barn fick egen data/tv på rummet. Idag är snittiden 7 timmar bakom en eller annan skärm. Internetanvändningen ökar i alla åldersgrupper och mest ökar den i mobilen.

I egenskap av resurs i idrott på en gymnasieskola visade min kartläggning att majoriteten av eleverna hoppade över frukosten, skippade lunchen och/eller mellanmål och åt istället godis flera gånger i veckan. De deltog inte aktivt på skolidrotten och/eller motionerade inte regelbundet på fritiden, många ägde inte ens träningskläder eller skor. Sakta men säkert jobbade jag för att få de här ungdomarna att själva komma till insikt om varför och hur de skulle kunna uppnå en bättre hälsa och att det faktiskt kunde vara riktigt kul att röra på sig. Det handlar mycket om livstil, om relationer, om kunskap och om attityder.

Av BRIS alla samtal från unga handlar vart fjärde om psykisk ohälsa. Längtan efter goda förebilder, äkta vänner, att inte behöva hålla så mycket inom sig, inte behöva vara perfekt och tron på att det finns möjlighet att komma tillbaka efter misslyckande toppar önskelistan.

I samtalen är de mest uppskattade frågorna, de som visar att vi hörsammar. En lyssnande konst som kräver att vi är i nuet och övningar som tar oss dit. Det är i detta förtroenden byggs – för mig och för varandra. En grund för att ta tag i det som behövs. Motivationen lämnar jag i de öppna frågorna. De som ger möjligheter att själva hitta lösningar. Vi identifierar utvecklingspotential, med varandra, på tu man hand. Vad är nästa steg, vilka är möjligheterna och vilka är hindren på vägen. Vad behövs, för att ta steg för steg, för att nå målet. Oavsett om det handlar om att bli piggare, sluta med något vi fastnat i alldeles för mycket och göra plats för något nytt. En bra ledare har god självkännedom, där i ligger hemligheten med en bra coach. Som är tydlig med vad som förväntas, som vid behov kan sätter ramar och ge verktyg på vägen. Träning ger färdighet.

Arbetsmetoden jag jobbat efter.

Mer om mig och mina lösningar.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s