Spelutvecklarna satsar mer än någonsin på att fylla barn och unga med nya spelkonsoller som passar de senaste extremt våldsamma spelen. Spel fulla av främlingsfientlighet, kvinnoförnedring, kriminalitet och våld som tyvärr färgar av sig allt mer på barn och ungas attityder och sätt att umgås. Unga killar blir grövre medan tjejerna krymper allt mer. Det verkliga våldets offer, anhöriga, polis och advokater är alla eniga:
– Vi måste prata om det grova våld som breder ut sig bland unga och vi måste göra det nu.

Redan första dagen sålde ett av de grövsta spelen, GTA 5 för 800 miljoner dollar (Sveriges statsbudget ligger på 800 miljoner sek), varianter finns som kan ses gratis i mobil. De som inte är gratis kan barnen själva trots rekommenderad åldersgräns, anonymt utan föräldrars samtycke ladda ner med hjälp av värdekoder. Dessa värdekoder kräver ingen åldergräns och köps kontant på
t ex. Pressbyrån för 25-1000 kr. Det är dessa spel som idag spelas hemma, på raster via mobil av så unga som sexåringsar, grupptrycket är enormt. Det finns också en hel del föräldrar som inte alls ser några problem i att  barnen spelar dessa spel större delen av sin fritid, en del lägger t o m upp klipp när de spelar med sina barn som är långt yngre än så. Idag finns en stor diskussion om barn som inte längre vet hur man leker.

Jag har satt ihop en föreläsning om vilka förebilder som styr ungas attityder och moraliska resonemang för att bidra med kunskap och för att få igång en diskussion om barns rätt till våldsfria miljöer. Överskottet går till att arrangera andra aktiviteter för barn och unga under lov och fritid eller till utrustning som möjliggör detta.
Det ni kan göra som företag/ organisation/ myndighet eller privatperson är att bidra med något av nedanstående:
– Föreläsningslokal inkl. ljudanläggning
– Skriva om det i er tidning
– Presentkort från affärer som säljer sportkläder/utrustning
– Presentkort på liftkort / skiduthyrning
– Presentkort på lokaltrafik, tåg, buss, boende
– Presentkort från mataffär (energi är en förutsättning för att orka röra sig)
– Presentkort på aktiviteter/ träningscenter/ simhallar/ idrottsföreningar/musiklektion, kulturföreningar, konserter eller liknande. Det kan vara engångs (och då gälla för minst två personer), klippkort eller terminskort.
Målet är att kontinuerligt uppmuntra till andra fritidsaktiviteter genom att arrangera aktiviteter och aktivitetsresor vid lov och ev. öppna en byteshandel där fortlöpande inlämning sker av allt ifrån aktiviteter, kläder, utrustning, engagemang, arbetsinsats, kunskap, tid, utställningar och där människor kan byta till sig något de behöver. Hjärtat blir ett kafé som sjuder av hembakt, aktivitet och engagemang.

Lotte talar på Pecha Kucha Göteborg #53 ”Samtal och Strategier för Ungas Hälsa 

Vill du boka plats/ beställa föreläsningen direkt till ditt företag / er organisation/ myndighet eller skola, begär offert.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s