Lotte Johansson Visuell berättare
Strax före min första graviditet gick jag från att vara anställd på ett bolag där vi producerade reportage, informationsfilm och reklamfilm, till att producera film i egen regi. I första filmen ”I dina händer”, 1998, visade jag vikten av kreativ och relationsskapande verksamhet i skolan. Filmen visades på Göteborgs filmfestival, BUFF och användes av bland andra Mittuniversitetets lärarhögskola. Skolan jag följt fick officiellt erkännande 20 år senare, utnämnd till ”Årets Peppare” av kronprinsessparets fond, ”Generation Pepp”. Filmen visades på Skolexpo och ingick i utställningen ”Barnkonstmuseet, positivt respektive negativt i min vardag”, vilken jag producerade tillsammans med olika aktörer från Sverige, New York och Öst-Berlin, visad på SJ Kulturvagn, Sthlm-Malmö-Gbg under två månader, med workshops på T-centralen, Världskongressen i psykiatri tillsammans med Astrid Lindgrens sjukhus och Vattenfestivalen med SOS Barnbyar.

I nästkommande film undersökte jag sambandet mellan förkvävd kreativitet och passivitet /destruktivitet. Resultatet blev två filmer om att leva i fängelse men visade också på verksamhet som minskade återfallen, den senare visad på SVT/SVT Europa fyra gånger samt tre fotoprojekt – ”Adhd och missbruk ” (Ulleråker), ”Ensamstående mammor på läger” (Frälsningsarméns Stridsropet), ”Österåkerfängelsets fångteater ensemble” (Situation Sthlm). Ur min gatuporträtt serie ”Den lilla människans perspektiv” toppade sex av fotografierna Moderna Museets tävling i gatuporträtt 2004. 

Medan barnen var yngre hoppade jag in som hjälpledare i min dotters fotbollslag, initierade drive-in-idrott med Värmdö kommun, där jag rekryterade och handledde unga ledare. Inom ramen för mitt arbete som projektledare, fortbildade jag mig inom coachande ledarskap, praktisk projektledning, kommunikation, retorik och facilitering. Jag var den som startade racketsporten Blackminton på Värmdö, en racketsport i mörkret i samarbete med Korpen Värmdö och Värmdö kommun, vilken fortfarande drivs under loven av Lillsved, idrottsskolan jag en gång utbildade i sporten. Under två år arbetade jag med att motivera högstadie- och gymnasieelever och fick de att lämna bänken för att delta i skolidrotten med hjälp av olika valbara aktiviteter utomhus samt på äventyrsbadet och träningsanläggningen Gustavsbergsbadet. En resurstjänst jag själv initierade. Jag initierade och höll också i lägerverksamhet för barn, unga och ensamstående föräldrar. Erfarenheter och metoder jag delat med mig av under workshops i Almedalen men också som speaker på Pecha Kucha Night i Göteborg.

2014-2017 arbetade jag som moderator och producent tillsammans med Galleri Duerr. 2014 blev vi bästsäljande galleri under Sthlm Affordable Art Fair. 2015 ingick vi i guideturen under Antikmässan och producerade även en lakritsskulptur under Lakritsfestivalen. Den ingick senare i utställningen vi produceerade för Clarion Sign under Kulturnatt och Lydmar, där vi curerade ytterligare fem utställningar. Under Skärgårdsmässan 2017 på Djurgården byggde jag en konsthall för Veteranbåtsfestivalens middag, 2018 modererade jag Politikertorget inför EU-valet.

2016-2019 var jag en av drivkrafterna bakom Planket Sthlm, Sveriges största utomhusutställning i fotografi som nu gick från en avsomnad tillställning till 16 000 besökare och 300 utställare 2019, med programpunkt under Stockholms Kulturfestival. Jag började ställa ut mina fotografier.

Idag är jag en av fotograferna på Centrum för Fotografi och en av drivkrafterna bakom Planket Sthlm sedan 2016, från att vara en avsomnad tillställning har vi gått till att vara Sveriges största utomhusutställning i fotografi, med 16 000 besökare och 300 utställare 2019.

För närvarande arbetar jag med en film om en by i andalusiska öknen som utvecklats till att vara grönskande och 75% självförsörjande, med egen solel och egen vattenpump. Jag arbetar också med ett fotoprojekt som seglande fotograf på klassisk regatta racing i Medelhavet. Ett urval visad under mässan ”Allt för sjön” 2020 som fick stänga i förtid med anledning av Corona. Jag lyckades byta tvåa av mina ramade fotografier mot en segelbåt, gjorde i ordning den och har nu bytt upp mig till en one-of segeljakt som vann sitt första race samma år hon byggdes. Sommarhalvåret  2021 är är hon tänkt att tjäna som studio, fotograferingsbåt och showroom, för att 2022 och 2023 delta i olika jubileums race. Ganska fantastiskt med tanke på att jag en gång var både vattenrädd och hade tummen mitt i handen. Nu älskar jag att renovera henne. När jag inte filmar eller fotograferar, delar jag gärna med mig av min forskningsbaserade konstinstallation, Coachomaten, vilken ändrar form och innehåll med de behov miljön och människorna som snubblar in i den har. Här görs plats för mer av det vi behöver eller drömmer om. Min nästa dröm är att segla i Play and Loss spår och berätta historien hela vägen tillbaka till stradivarius konstruktören, invid Kiel-kanalen. Vill du stötta mitt arbete, investera i min dröm. Gör det genom att beställa ett yrkes/verksamhetsporträtt eller en av mina handsignerad, numrerade fotografier, printade på segelduk, i format upp till 100 x 150 cm. Du hittar de på:

Instagram LotteStoryteller.

RELEVANT UTBILDNING
Reportage-foto-journalistik, Tollare 2 år
Manus, filmdramaturgi, film- och videoproduktion, Kulturama filmskola 2 år
Masterclass Decentralized organisations, 1 helg, Ekskäret
Praktisk projektledning distans, 7.5 p, KTHMer om mig och mina projekt

LinkedIn
Instagram LotteStoryteller

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s