Jan Eliasson, arbetarpojken som blev toppdiplomat i FN. Hyllades som medlare i sex världskonflikter men återvände till Sverige när han insåg att hans eget barnbarn inte riktigt kände igen honom. I morgon, fredag 25 maj kl. 13 inviger han Taubescenen på Sverigedagarna 2018, tillsammans med Sven-Bertil Taube.

Jan Eliasson var 72 år när han intog en av världens mäktigaste poster som vice generalsekreterare i FN för Ban Ki-moon. Fem år senare med tre-fyra krisdiskussioner per dag och 12-14 timmars arbetsdagar, var det barnbarnets blick som fick Eliasson att efter 23 år utomlands, varav sju år utan sin familj, att ta beslutet om att återvända hem. Eliasson avslutade uppdraget i FN, samtidigt med Ban Ki-moon. Men hur tar man sig från det rus som världsmakten ger?

Eliasson gjorde det genom att avstå alla vidare uppdrag. Tackade nej till tal och inbjudningar, sov nio-tio timmar per natt. Började göra saker långsamt, vardagliga saker hemma. Tre år senare startade han bolag tillsammans med sina barn. Alla har de arbetat med FN:s utvecklingsmål och kommunikation.

Inspirerad av unga människors glöd för kvinnofrågor, miljö och demokrati, tog Eliasson ordförandeposten i Stockholms internationella fredsforskningsinstitut. Tillsammans med internationella medarbetare fortsätter han att skapa dialog mellan parter som inte pratar med varandra. Hans recept på ett gott ledarskap är lusten att finna en lösning – tillsammans. Jan Eliasson har uttryckt att vänskapskorruption är något man verkligen måste se upp med. Att vi hela tiden måste arbeta med att skapa en starkare känsla för att ta ansvar för våra handlingar. Att demokrati inte är något vi kan ta för givet.

Kll. 13.45 invigs Politikertorget av politiskt oberoende ”Fler Unga”, de unga opinionsbildarna som verkar för att unga ska vara representerade i frågor som berör unga. Precis som Jan Eliasson brukar tala sig varm för.  Fler Unga utsågs till ”Årets digitala kommunikatör” och finalist i ”Hetast i Almedalen” 2017. Dagen på politikertorget avslutas kl. 17.15 med unga representanter från de olika riksdagspartiernas ungdomsförbund. Tillsammans lyfter de varsin fråga de ser att unga berörs av och som de kommer eller önskar driva inför valet. Där emellan och fram till och med söndag, fylls Politikertorget med både kända ministrar och politiker som verkar mer i det tysta, ofta utan någon som helst ersättning och förstås av andra nyfikna.

Jag vill som projektledare för Politikertorget slå ett slag för de goda samtalen. Inte bara under Sverigedagarna utan såväl inför, som efter valet. Och för en politik som tar sig ut i människors vardag. Här på Politikertorget sår vi tillsammans frön, där vi tillsammans kan hitta vägar för att arbeta tillsammans. Det behöver vi om vi ska kunna möta de utmaningar vi står mitt i eller inför. För våra barn och barnbarns skull. Unga idag behöver mer än någonsin goda förebilder. Enligt Folkhälsomyndighetens rapport efterlyser 30 % av tillfrågade 16-29 åringar mer kunskap om hållbara relationer, det säger en del. Likaså ohälstalen bland unga som stigit brant sedan 2012.

Jag hoppas du tar tillfället i akt, att ställa de frågor just du behöver, inför valet och att du tillsammans med familj och vänner passar på att njuta av veteranbåtarna, segelbåtarna, konsten, musiken, prova-på aktiviteterna på land och i vatten eller tar en tur förbi Grillstock som i år flyttar från Kungsträdgården till Galärvarvet, för att äta något gott, lyssna på musik eller på Raw comedy club. För det är just samvaron och konsten att lyssna som leder till nya samtal, nya samarbeten och goda relationer människor emellan. Grunden för välmående.

Med Sverigedagarna 2018 som sträcker sig från Galärvarvet till Wasahamnen via Galärparken, hoppas vi kunna inspirera till att göra mer saker tillsammans. Och har du ingen vän, hugg tag i någon och bjud upp till dans.